Hirtelen kerültem a mély vízbe! Emlékszem, gyermekkorom, házi disznóvágásaira. Családi házunk udvarán, a kora reggeli órákban hangoskodó ismerősökre, a kézzel tekert, aprófával fűtött perzselőre, a disznó farkára, amit kezembe nyomtak, a vödörre, a kefére, a disznó bontására.
A hagyományos, fafűtésű perzselő. (A kép illusztráció) |
Természetesen, akkor is ott sürögtem a felnőttek közt, és állítólag nem voltam láb alatt. Emlékszem Jani Bátyámra, akinek mindig szüksége volt "aprófára". Nem csak a perzselőbe! Már rég véget ért a perzselés, de Ő még mindig követelte az "aprófát". Azt a kb. 60%-os kisüstit, amivel mindig sikerült jól befűteni magának.
Ha csak tehettem, mindenből kivettem a részem. Évek múlva derült ki, hogy milyen hasznosak voltak a tapasztalatok.
Munkában a böllérek. (A kép illusztráció) |
Eszköz, és áldozat. (A kép illusztráció) |
Ez az alkalom, hamarosan eljött. Megismerkedtem egy gyönyörű lánnyal. Később ez a lány, két gyönyörű, tehetséges fiúval ajándékozott meg.
Feleségem, legszűkebb apai rokonsága, röviddel megismerkedésünk előtt. |
Barnul a koca. (A kép illusztráció) |
Készül a kolbász. A "Tepertő Keverők" munkája. |
10 kiló húshoz, 22 deka őrölt paprika, 22 deka só, 1 deka őrölt bors, 1 deka kömény, 2 fej fokhagyma, fokhagymanyomóval apróra zúzva. Békés megyében, így csináljuk. A hús aránya 60/40% a hús javára, a szalonnával szemben.
Gépesítve. |
Abált szalonna. Szinte érezni a fokhagyma illatát. |
Tulajdonképpen ezzel kellett volna kezdenem, de gondolataim, mindig kalandoznak. A leglényegesebbről majd elfelejtkeztem! Arról, amivel a disznótoros étkezést kezdjük. Nem az előre megsütött rétesre, meg a szúrópálinkára gondolok, hanem a hagymás vérre. Ez a reggeli. Ez jár a disznó feltrancsírozóinak. Ha jó a böllér! Ha nem jó, és nem találja el az ütőeret késével, akkor hosszú kergetőzés az eredmény, és a földre csurgatott vérből, nem lehet abált, sült vért készíteni. Ez az egyik legfinomabb disznótoros étel. Sok hagymával, kevesebb fokhagymával, zsírján pirítva, feldarabolt abált vér, sóval, sok őrölt borssal, kevés majoránnával. Így leírva is érzem az ízét.
Ha ügyes a böllér, (és miért ne lenne az) akkor reggelire már sült oldalast, vagy más sült pecsenyét is ehet az összegyűlt nép.
Sül a tepertő. |
Töltött káposzta csülökkel, farokkal. |
Hurka, kolbász, cigányka. |
Így lettem amatőr böllér, és azóta is szívesen űzöm ezt a rám ragadt mesterséget. Mert ez mesterség a javából! Igazi csapatmunka! Amikor mindenki tudja a feladatát, félszavakból is megértjük egymást, figyelünk a másikra, ha kell segítünk egymásnak, jókat eszünk, iszunk, és baráti társaságban eltöltjük hasznosan az időt.
Ezért örülök, hogy tagja vagyok egy csapatnak, a "Tepertő Keverők" csapatának, ahol mindezt megtalálom!
Disznótoros ebéd. Párolt káposztával, sült krumplival. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése